gevaren van het niet gebruiken van een kinderzitje voor baby’s

De eerste zitting wetten de veiligheid van kinderen in werking trad in 1978. Toen wetten autostoel voor het eerst werden toegepast, de mensen waren traag reageren. Immers, zij gemotiveerd, “mijn ouders nooit gebruikt, en ik ben in orde.” Sommige ouders reisden met hun baby te slapen op de bank vlak naast hen; sommige ouders legden hun kind in een doos of een wasmand tijdens het rijden.

Dertig jaar later, veel ouders nog steeds het gevoel dat autostoelen zijn overbodig. Ze zijn omvangrijk, zwaar te dragen, en duur. Bevestigen van uw kind in de zitting is niet gemakkelijk, en de banden lijken tot continue aanpassing nodig hebben. Plus, als je auto’s te schakelen, moet je de stoel te sjouwen naar het en riem in-terwijl jongleren een kind. Dit alles komt neer op een hoop stress voor u en de baby.

Maar de statistieken zijn echt eng. In 2003, volgens Safekids.org, 1591 kinderen onder de leeftijd van 14 jaar overleden in het voertuig verkeersongevallen, en 220.000 raakten gewond. Meer dan 53 procent van degenen die niet werden vastgebonden in een auto zitten is overleden.

Het gebruik van een autozitje vermindert het risico van overlijden voor baby’s met 71 procent. Met behulp van autostoelen vermindert de behoefte aan ziekenhuisopname met maar liefst 69 procent voor kinderen onder de leeftijd van vier. En, volgens de National Highway Traffic Safety Administration, 8700 levens zijn gered door goed geïnstalleerd kinderzitjes.

Begrijpen wat er gebeurt als je een auto-ongeluk zal u helpen om beter te begrijpen waarom kinderzitjes zo belangrijk zijn. Als u betrokken bent bij een crash, snelheid van het voertuig heeft een grote impact op de geleden schade van de crash, maar de “energie” van de crash is de belangrijkste factor. Frontale en frontale afstand botsingen (denk head-on of bijna) zijn de meest ernstige vorm van crash. Dit komt omdat de richting en snelheid van de auto schept de hoogste “energie”. Deze typen ongevallen zijn niet alleen de gevaarlijkste, maar ze zijn ook de meest voorkomende, die ongeveer 72% van de ernstige ongevallen.

Wanneer je crash, de totale kracht op elke passagier creëert iets dat wordt aangeduid als “ride-down time.” Ride-down tijd is de hoeveelheid tijd die het duurt voor je lichaam om volledig tot stilstand na de crash komen. Stel je voor dat een voertuig dat in de richting van je crasht in uw voertuig head-on. Dit veroorzaakt een plotselinge stop, maar je lichaam is nog steeds in beweging. Dat is waar de meerderheid van uw verwondingen vandaan komen.

Stel je nu voor je kleine, hulpeloze baby vastgebonden in zijn achteren gerichte autostoel. De hele autostoel wiegen uw baby’s rug, hoofd en nek. Er kan zelfs schuim demping, die hem nog meer beschermt zijn. De kracht van de crash wordt verspreid, in plaats van snapping zijn zwakke nek, rukte het hoofd naar achteren, nu het bredere baklijn en het hoofd te nemen op een aantal van de druk. Het kind krijgt meer “ride-down time ‘omdat hij zo strak vastgebonden in. Dit is de reden waarom je vaak ziet een zeer slechte crash met dodelijke slachtoffers, maar een kind dat naar behoren in een autozetel werd tegengehouden volledig ongedeerd.

Het beperken van uw kind in een stoel veiligheid is de wet in elke staat van de Verenigde Staten, evenals het District of Columbia en eventuele US Territory. Sinds motorvoertuig crashes zijn nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak voor kinderen, deze wet is een goede zaak. Als ouder is het jouw taak om uw kind zo veilig mogelijk te houden. Een van de beste manieren om dat te doen is om altijd een correct geïnstalleerd auto te gebruiken seat-zonder uitzondering;. Tanya Davis is een gecertificeerde kind veiligheid van de passagiers technicus. Bekijk haar blog op tanyadavis.blogspot.com