verschillende delen van een verspilling van olie-oven

Pressure Nozzle

voorverwarmer

Luchtcompressor

Float-gestuurde klep en een kleine tank

Temperatuurregelaar

Turbine Retention Head

elektroden

Een oven die zorgt voor verwarming, weggooien of verbranden van afgewerkte olie of afgewerkte olie staat bekend als een afgewerkte olie oven. Het kan gratis warmte genereren uit motoroliën en vloeistoffen die op basis van petroleum met de hulp van een afgewerkte olie oven. Met behulp van een verspilling van olie-oven is een goede manier om aanzienlijke besparingen te realiseren op de lange termijn. Afgewerkte olie kan door iedereen worden gebruikt, variërend van degenen die zelf grote vloten aan personen die gemakkelijk toegang hebben tot olie verspillen. Echter, de belangrijkste gebruikers van een verspilling van olie-oven zijn bedrijven die produceren en accumuleren afgewerkte olie en zijn in staat om deze afgewerkte olie te gebruiken als een verwarmingssysteem. Het gebruik van zuinige verwarming is gunstig voor plaatsen zoals auto garages, wasstraten en transportbedrijven. Hier is een lijst van enkele van de verschillende onderdelen die verder gaan in het maken van een afgewerkte olie oven.

Dit is iets anders dan een gebruikelijke spuitmond. Dit mondstuk kan raken makkelijk verstopt raken met verschillende onzuiverheden en afzettingen die gevormd worden in de brandstof. Daarom is een mondstuk met een verstuivende lucht sifon gebruikt die in het persmondstuk. Dit mondstuk maakt gebruik lucht wordt gecomprimeerd in de verneveling van de brandstof en functies vergelijkbaar met een airbrush of een spuitpistool die wordt gebruikt om verf.

Er kunnen twee soorten voorverwarmers: één die extern is gebouwd met olie wordt geleid in een opening in de branderbuis, en een andere die een aluminiumblok aanvaardt het mondstuk van de hevel aan één uiteinde. Deze aluminium blok heeft lucht en brandstof passages geboord in. De verwarmingspatronen worden door de gaten in het blok aanvaard. Dit helpt bij voorverwarmer voorverwarmen zowel de olie als lucht voordat de kamer voor verbranding treedt.

Supplies lucht vooral rond de rand van het mondstuk. Dit helpt de olie te krijgen verstoven. Er is ook een verstelbare regelaar waardoor de luchttoevoer wordt geleid. Er is een elektromagnetische klep die de luchtstroom gaat aan en uit.

Dit zorgt ervoor dat er levering van brandstof met constante druk. Dit garandeert dat een constante hoogte wat de brandstof betreft gehandhaafd. Het brandstofpeil ofwel boven het mondstuk of onder het mondstuk. Dit is vooral afhankelijk van soort debiet dat u wilt bereiken. Er is ook een magneetventiel aantal ovens wanneer het brandstofniveau boven de spuitmond ligt. Dit zorgt ervoor dat de brandstof niet zal vloeien wanneer de brander wordt uitgeschakeld.

Dit is meestal een PID-controller die digitaal in de natuur en wordt geleverd met een alarm uitgang. Dit verzekert dat de voorverwarmer op de juiste temperatuur voor de brander hem te starten.

De turbine retentie hoofd helpt bij het verzorgen van de afgewerkte olie, dat is over het algemeen langer dan de standaard druk nozzle vlam.

Een high-voltage arc continu voorzien van elektrode naar elektrode. Dit helpt bij de afgewerkte olie wordt ontstoken als het wordt bespoten uit het mondstuk.