diy zelfgemaakte brandstof additief

Stap 1-Aan de slag: Basic Voorzorgsmaatregelen & Aanbestedende Supplies

Stap 2-Mixing Fuel Additive Ingredients

Stap 3-toevoegen Fuel Additive

Stap 4-Fuel Additive Gebruik Care

Een brandstof additief wordt aanbevolen voor het verhogen van de kilometerstand van een auto en de milieuprestaties te verbeteren. Brandstofadditieven het vermogen te binden aan de bestanddelen van gemeenschappelijke brandstoffen en hun prestaties te verhogen. Dit betekent dat de brandstoftank uitvoeriger wordt verwerkt, wat resulteert in meer kilometers, minder rook en verminderde residuen in inwendige kamers van de motor. Commerciële brandstof additieven zoals octaan boosters zijn verkrijgbaar bij benzinestations en auto leveringen winkels. Deze kunnen echter vrij duur. Een alternatief is het creëren van je eigen brandstof additief. Dit kan eenvoudig door de aanschaf enkel toebehoren en die dan als volgt.

Chemische stoffen die betrokken zijn bij de voorbereiding van de brandstof additief zijn zeer krachtig en kan gemakkelijk de huid verbranden. Bereid je met een paar rubberen handschoenen. U kunt ook het dragen van een masker van de veiligheid. Houd water en zeep op een handige afstand te wassen-off huid geschaad als gevolg van per ongeluk morsen. Zorg ervoor dat u de aanschaf van benodigdheden van een bekende hardware of auto-onderdelen winkel.

Je nodig hebt om een ​​hoge kwaliteit, synthetische 2-takt olie te kopen. Deze olie is gemakkelijk beschikbaar aangezien deze ook wordt gebruikt in openbare items zoals de grasmaaier. Deze olie is nuttig voor het verhogen van de smering van de motor. U moet xyleen en aceton te kopen. Deze zijn gemakkelijk verkrijgbaar bij de sectie verf van bouwmarkten, omdat ze zijn een integraal onderdeel van de meeste verf dunner formuleringen. Xyleen wordt vaak gebruikt in commerciële, benzine additieven voor het verhogen van de stabiliteit van brandstofadditief. Aceton is nuttig voor betere reiniging van de motor en verhoogt verdeling van de brandstof op cellulair niveau.

U moet de aceton, xyleen en fietsen olie te mengen in een verhouding van 2: 1: 1. Het beste is om een ​​schone plastic emmer gebruikt voor het mengen. Gebruik een trechter voor het gieten van de ingrediënten. Om het meetproces gemakkelijker te maken, gebruik dan een droge, plastic, drinken fles die het volume op het wordt gedrukt heeft. U kunt aan de slag met 500 ml flessen. Om de gewenste verhouding te bereiken, vul de fles eenmaal met xyleen giet het in de emmer. Op dezelfde manier, vul de fles eenmaal met cyclus olie en giet het in de emmer. Nu, vul de fles tweemaal met aceton en voeg deze toe aan de emmer. Meng de ingrediënten met een plastic spatel of het mengen peddel. Het resulterende mengsel is je brandstofadditief.

Als een eenvoudige en veilige benadering, moet u gebruik maken van 3 ounces van de booster mix voor elke 10 liter benzine. Het gebruik van kleinere hoeveelheid brandstof additief alleen verdun de brandstof zonder het stimuleren van de prestaties van de auto. Je moet de zelfgemaakte brandstof additief in de brandstoftank gieten. Het wordt aanbevolen om de brandstof additief op een bijna lege brandstoftank toe te voegen wanneer de brandstof bijna uitgeput is, dat wil zeggen. Gebruik een trechter en kunststoffles gieten het brandstofadditief. Nu, opnieuw de brandstof voor de auto. In plaats van direct besturen van de auto, laat het stationair draaien voor een paar minuten, dat wil zeggen, houden de motor draait zonder dat het besturen van de auto.

De periode direct na de allereerste gebruik van een brandstof additief in de auto zet een kleine kosten voort. Dit is in de vorm van een brandstoffilter verandering. Het filter wordt herhaaldelijk bedekt met slib in de beginperiode tijdens de eerste run, omdat de brandstof additief lagen de brandstoftank, geleidelijk aan het verwijderen van de verontreinigingen. Echter, brandstoffilters zijn niet erg duur en gemakkelijk beschikbaar.