verschillende lakken

-Urushiol lakken

nitrocellulose lakken

acrylaatlakken

Op water gebaseerde lakken

Lakken komen in verschillende algemene types, elk met zijn eigen set van voor-en nadelen. Het kiezen van de juiste lak is afhankelijk van uw ervaring met het aanbrengen van lak, het stuk wordt gelakt, en de uitstraling dat is precies goed voor uw project.

De originele lak een lak hars afgeleid van het sap van een boom die oorspronkelijk naar China en Japan, die het werkzame bestanddeel urushiol. Het is zeer goed bestand tegen water, alkali, zuur en slijtage, en heeft een zeer harde en duurzame afwerking. Zij zijn uniek onder lakken doordat ze langzaam drogen en waterbasis. Bovendien vereisen zij warmte en vochtigheid mocht oxidatie en polymerisatie moeten goed ingesteld, in tegenstelling tot eenvoudig instellen van verdamping zoals meeste lakken doen.

Dit zijn sneldrogende lakken op basis van oplosmiddel bevattende nitrocellulose. Ontwikkeld in de jaren 1920, waren ze zeer populair in auto’s voor hun sneldrogende aard en hun vermogen om een ​​groot aantal heldere kleuren mogelijk te maken. Ze worden ook algemeen gebruikt op houten producten en muziekinstrumenten. Zij worden het best aangebracht met een spuitpistool door drogen zo snel, en kan moeilijk zijn voor een beginnende tot gelijkmatig. Het grote nadeel is hun gevaarlijke oplosmiddelen, giftig, vluchtig en ontvlambaar.

Deze acryl synthetisch polymeer, ontwikkeld in de jaren 1950 voor auto’s, is in veel opzichten vergelijkbaar met nitrocellulose lakken, maar biedt een superieure snelle droogtijd. Ze werden uitgebreid gebruikt in automobielen. Tegenwoordig worden zij op grote schaal gebruikt op houten producten.

Omwille van gezondheids- en milieurisico’s die inherent zijn aan het gebruik van oplosmiddelhoudende lakken, hebben minder toxische watergedragen lakken ontwikkeld die vaak aanvaardbare resultaten op. Gewoonlijk worden ze gebruikt op auto- interieurs en onder de motorkap en veel gebruikt op houten producten.

Edward Kimble, professionele schilder en schrijver van Binnenlandse Zaken Schilderen van het Huis Blog, bijgedragen aan dit artikel.